What to see in Sofia in a larger map

събота, 22 януари 2011 г.

Национален църковен историко-археологически музей (НЦИАМ)

Адрес: София, пл. "Св. Неделя" 19 (сградата на Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски")

Тел.: (02) 988 13 43
http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=church_arch_instit.xml

Музеят е същевременно научен и просветен институт. Помещава се в зданието на Духовната академия (дн. Богословски факултет на СУ, бел. ред), съградено в 1906 г.Сградата, намираща се в центъра на града - на пл. Ленин (дн. пл. „Св. Неделя", бел. ред.), е построена на времето по проект на арх. Грунангер, който потърсил значителна връзка с националното ни наследство - живописния ни архитектурен стил от епохата на Втората българска държава с главни паметници - църквите в Несебър; по фасадата живописно, по проекти на проф. Харалампи Тачев и изпълнение на проф. Никола Ганушев, са дадени портрети на български просветители и духовници-възрожденци. (Разрушеният през последната война купол на сградата със живописната композиция под него „Четене на фермана от Иларион Макариополски за обявяване на българската екзархия в 1870 г." чакат своето възстановяване.)

Колекция, наброява над 11 000 светини и исторически паметници, има старинни икони, щампи, дърворезба, старопечатни книги, богослужебна утвар, макети на старинни църкви, албуми със снимки на храмове, и ръкописи на архиереи и будители, сред които екзарх Антим I, екзарх Йосиф I, митр. Климент Търновски (Васил Друмев), митр. Иларион Макариополски, Неофит Бозвели и други


Представени са основните художествени школи с творби от Димитър Зограф, Захарий Зограф, папа Витан, Йоаникий папа Витанов, Симеон Цонюв и др. възрожденски и съвременни иконописци.
Повечето икони обаче са в Криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски", която сбирба е създадена с икони от НЦИАМ.

Музеят е отворен всеки делничен ден между 9:00 и 17:00 часа (с обедна почивка).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога