What to see in Sofia in a larger map

събота, 22 януари 2011 г.

Вила Рустика

София, кв. Хаджи Димитър, Район "Подуяне", ул. Гинци, между блок 23 и 24, до обръщало на автобус 85

http://picasaweb.google.com/109949790482110409180/WLXtyC#
Снимки от "Проект за разкриване, консервация и социализация на късно-античен мавзолей в ж.к. Хаджи Димитър".

През 1966 г. в местноста "Герена" край София, започва изграждането на няколко панелни жилищни блока. По време на изкопните работи е разкрита най-голямата досега известна вила рустика (селска вила) край Сердика. Тя се е състояла от шест постройки с различно предназначение, разположени на площ от около 5 декара.
Обори, хамбари, жилища за робите, различни стопански съоръжения свидетелстват как е бил устроен животът тогава, а съкровището от сребърни римски монети позволява да се установи по датите на управление на императорите, представени на тях, че разрушението на вилата е свързано с голямото готско нашествие през 270-275 г.

От тях най-ценна от съвременна културна гледна точка е постройката на семейния мавзолей.
Запазеният план и архитектурните детайли от тази рядко срещаща се в антична Сердика култова сграда я превръщат в ценен архитектурен паметник илюстриращ историческото, социалното и икономическото развитие на града през III-Vв.
Мавзолеят в "Хаджи Димитър" е ориентиран север-юг. Хипотезите са, че входът му е бил монументално оформен, с каменна дъговидна арка, стъпваща на мощни пиластри. По дългата ос на сградата последователно са разположени три помещения. Средното представлява квадратна по план зала, от двете страни на която има по една конха - полукръгло в план пространство. Крайното трето помещение е разделено на четири еднакви гробни камери. Те са били предназначени за семейството на собственика и навярно са съдържали скъпи предмети.
Късноантичният мавзолей в Хаджи Димитър е обявен за паметник на културата от национално значение.

На 2 август тази година разкопките бяха подновени и днес обектът изглежда значително по-добре. Останките са разкрити и почистени. Очертанията на мавзолея и съседната сграда са ясно видими, на терена няма боклуци, окосена е тревата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога